Satan’s Kiss

Satan’s Kiss

az ördög tüzes csókja

A Sátán Csókja chili, vagy ahogy még ismerheted: Baccio Ciliegia Piccante egy elég népszerű fajta, amely Dél-Olaszországból származik. Gyorsan növő, bőtermésű, termései 2-3 cm átmérőjűek és meglehetősen csípősek. Kiválóan alkalmas töltött paprikának, mozarella sajttal és szardellával tölteni és úgy grillezni. Hmm… Természetesen a magyar konyhát tekintve a felhasználása számtalan formában lehetséges.

A Scoville-skála szerinti értéke 40-50 000 SHU, sokkal csípősebb, mint amire a külseje alapján számítanál. Nem tévesztendő össze a macskapöcse, cseresznyepaprikával, azok negyed ilyen csípősek, de fontos tudni: főzés vagy sütés közben a csípősségének körülbelül a felét elveszti, így könnyebben fogyasztható a kevésbé teflon szájúaknak is. 🙂

Ha szeretnéd megízlelni az ördög csókját, akkor tedd gyorsan a kosaradba:

Peter’s Pepper Red

Peter’s Pepper Red

a fütyi alakú chili

Gondolom kitalálod miről kapta a nevét. 🙂 Hát persze, egy elég vicces megjelenésű paprika, amely sokak kedvence.

Egyedi megjelenésével hamar felhívta a figyelmet, hiszen valóban egy fütyire hasonlít a termése. Amit tudni kell és érdemes róla, hogy valóban egy chili, tehát nem csak érdekes a megjelenése, hanem valóban csípős.

A növény 50-70 cm magasra nő, elég bőtermő, egy növényen nem ritka a 80-100 db termés. Felhasználása igen sokrétű: készíthető belőle szósz, de akár savanyúság is, természetesen ha őrleményt szeretnél belőle, akkor szárítás után arra is tökéletesen alkalmas.

A belőle készített savanyúság a vasárnapi ebédet rendesen feldobhatja 😀

Ha szeretnél egy termesztő készletet, akkor gyorsan rakd a kosárba:

Cayenne Orange

Cayenne Orange

ami chili és nem bors

Sokan nem tudják, de a Cayenne az nem bors, még ha annak is hívják, hanem egy nagyon finom chili. Rendszeresen kerül a Tibchili chilikertbe is, érdemes neked is kipróbálni.

Neve a tupi indiánok quiínia („paprika”) szavából származik és valószínűleg összefügg a dél-amerikai Cayenne város nevével is, amelynek környékén az európaiak először ismerhették meg a csípős paprikát. A boltokban kapható Cayenne-bors készítéséhez a közönséges paprika egyes fajtái mellett gyakran más paprikafajok termését is felhasználják, így ha valóban tutira akarsz menni, akkor magadnak nevelsz egyet.

Termései narancssárga színűek és kb. 15 cm hosszúra nőnek meg, vékonyak, és nem túl húsosak, éppen ezért is kiválóan alkalmas szárítani. Készíthető belőle őrölt chili, vagy chili pehely. 🙂

A csípősségük 30 – 50 000 SHU között van, így egy egészen kellemesen csípős chiliről van szó.

Termesztése egyszerű. bár egy nyúlánkabb, nem túl bokros chilire kell számítani. Mindenképpen érdemes kikarózni, ha szabadföldbe került.

Kattints és tedd a kosaradba:

Aji Charapita

Aji Charapita

A kis drágaság

A világ legdrágább chilijeként tartják számon ezt a Peruban őshonos növényt, amely igencsak kedvelt a gourmet séfek táborában. Interneten fellelhető források szerint 1 kg-ért ebből a chili paprikából akár 25 ezer dollárt, azaz több mint 6 millió forintot is fizetnek! Ugye-ugye?

Természetesen lehet, hogy ez csak a vadon begyűjtött chilire értendő, de az biztos, hogy a chili termesztők által kínált Aji Charapita termékek is igen borsos árúak, és nem véletlenül. Az egyik oka a termés mérete… Ha 25 ezer dollárt nem is de, Lima legjobb szakácsai hatalmas összegeket adnak ki ezért a pinduri kis paprikáért. A növények több száz kis apró termése van, olyan aprók mint egy borsószem, vagy apró szemű meggy.

A paprika csípőssége a Scoville skála szerint 30-50 000 SHU, íze frissen fogyasztva citrusos, gyümölcsös aromájú, kicsit parfümös. Tudom, ezt most furcsán hangzik de valóban az, és nem kellemetlenül. Érdekes, pikáns íze van. Nekünk a kertben minden évben van, ha másért nem mert tényleg különleges az íze, mikor arra járok le-lecsípek 1-1 szemet és elnassolgatom. Legtöbbször nem nyersen, hanem szárított formában kerül felhasználásra.

Frissen kiváló ízesítője lehet salsa szószoknak.

Ha szeretnél belőle egyet, akkor kattints:

Habanero

Habanero chili

Az egyik legkedveltebb chili a világon

Habanero a világ egyik legnépszerűbb chilije, népszerűsége töretlen. Mi is nagyon szeretjük, a Tibchilinél éves szinten 800-1000 tő kerül ki a Tibchili chilikertbe.

Mit érdemes róla tudni?

Magyarul azt jelenti havannai, de nevével ellentétben Kubában ma sem gyakori, és régebben sem volt az.

Őseit az Amazonas vízgyűjtőterületén i. e. 2000–1000 körül vonták termesztésbe az indiánok; onnan terjedtek el a karibi térségben, majd tovább a Yucatán-félszigetre. Mióta a csípős csilik divatba jöttek, a Föld szinte minden, trópusi éghajlatú részén termesztik.

A cserje Dél-Amerikában 120 cm-re is megnő, de Európában a megváltozott klíma hatására is nagyra, akár méteresre is megnő. Virága fehér, a pártája kissé zöldes, a portokok lilák.

Nagyon sok változata van, és ezek termése meglehetősen különféle, a chiltepin méretű (0,5 cm átmérőjű) bogyótól a 12 cm-es, változatos alakú paprikáig. Az habanerókra jellemzően kupolás vagy lapított harang alakúak, a végük időnként kihegyesedik. A mexikói habanero bogyója éretlenül zöld, éretten narancs, sárga vagy fehér, a karibi piros, vagy akár csokoládé színű is lehet.

11–22 napig csírázik, és utána 95–100 nap alatt érik be a trópusokon – nálunk jóval lassabban. Palántázásnál tartsunk a növények között 45 cm távolságot! Napos helyet igényel.

Hazánkban is eredményesen termeszthető, de a magas terméshozamhoz szükséges az időben történő vetés, valamint a folyamatos tápozás.

Paprikái hasonló méretűek lesznek, mint a karibi klímán, csípősségük és aromájuk is megegyezik.

A habanerót főleg jellegzetes, trópusi gyümölcsös íze miatt kedvelik. Húsa megfelelően vastag, frissen lédús. Nemcsak az USA-ban és Mexikóban használják csípős szószok készítésére, már az európai konyha is előszeretettel használja. Aromája a paradicsomhoz és a trópusi gyümölcsökhöz is illik. Szárítva is felhasználhatjuk, ekkor használat előtt áztassuk vízbe, hogy felpuhuljon, vagy porítsuk mozsárban (de ilyenkor vigyázzunk, nehogy belélegezzük az őrleményt). Feldolgozásához húzzunk védőkesztyűt!

Webshopunkban többféle Habanero termesztő készlet közül is választhatsz:

Mi a különbség az egyes színvariációk között?

Habanero Red: a klasszikus, eredeti és utánozhatatlan habanero ízvilág. Termése hozza a standard értékeket, kissé gyűröttek és kb. 5 cm hosszúak. Kellően húsosak, és lédúsak, kiváló alapanyaga chili szószoknak, chilikrémnek.

Habanero Orange: a narancssárga verzió, rendkívül bőtermő. Méretében és formájában megegyezik a Red változattal, csípőssége is hasonló. Ízében hozza a gyümölcsös jellemzőket, bár érződik egy kis magós vonal is rajta.

Habanero Chocolate: a BBQ kedvelőknek egy kötelező alapanyag. Imádjuk. Ízében a BBQ ízvilága kerül elő, nem véletlenül az egyik legkedveltebb csípős alapanyag ezeknél a szószoknál. Nyersen füstölve még pikánsabb ízvilág érhető el vele. Csípősebb mint a Red és az Orange.

Habanero White: a kis kakukktojás, de nem a csípősséget és az ízvilágot tekintve. Amiben különböszik a többiektől – a fehéres krémszínt leszámítva – az a mérete a termésnek. Kb. 2 cm-es apróbb termései vannak, de cserébe rengeteg lesz belőle a növényen.